slider not found: 5
  • Vitalkid
  • Nem eszik a gyermekem zöldséget, gyümölcsöt
  • Zöldség, gyümölcs enciklopédia
  • Fitotápanyagok
  • Az egészséges gyerek
  • Gyereksarok

Olívabogyó

Az olajbogyó, a benne lévő egyszerű zsírsavaknak köszönhetően, jótékony hatása van koleszterinre.

A-, C-, D-, E-vitamin- és béta-karotin-tartalmának köszönhetően fontos antioxidáns-forrás, így lassítja az öregedést.

Az olajbogyó héjában található maslin sav bizonyítottan képes beindítani vastagbélrák esetén a sejthalált a tumor sejtekben, de az emlőrák gyógyításában is ettől remélnek áttörést.

70-80%-ban tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavésztereket, valamint nyomokban fitoszterint és lecitint is.

Nyugtató hatású anyagok is találhatók benne, melyek stressz esetén jó hatással lehetnek szervezetünkre.

Jót tesz a májnak, a bélrendszernek és az izmoknak, megkönnyíti a szív munkáját.

Az olívaolaj a szervezet számára esszenciális telítetlen zsírsavakat tartalmaz, linolsavat, linolénsavat és arachidonsavat. (F-vitaminnak is nevezik ezeket a zsírsavakat).

Másodlagos növényi anyagai a polifenolok és a tokoferolok.

Könnyen emészthető, gyomorsavcsökkentő hatású, emellett gyulladáscsökkentő, antitrombotikus, vérnyomáscsökkentő és értágító hatással rendelkezik.

Az olívabogyógyógyítja a reumát, a cukorbetegséget, és javítja az ellenálló képességet is. 

Aszparágusz

Az azparágusz - másnéven a spárga – szárát jól emészthető rostok alkotják.
A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-, K-vitaminban, folsavban gazdagok. Kalóriatartalma csekély, miután a hajtások nagy része, 93-95 százaléka víz.

Bővebben...

Búzacsíra

Elsőként a magas E-vitamin,karotin, kálium, foszfortartalom emelendő ki, de a vas, cink, B1-, B2-, B6-, A- és C-vitamin illetve a folsav, biotin, króm, nátrium, kén, kobalt és kalcium mennyisége sem lebecsülendő. Klorofill tartalma révén a legjobb magnéziumforrás.

Bővebben...

Fokhagyma

A fokhagyma jellegzetes, intenzív szagát kéntartalmú vegyületek, a (di)allil-szulfidok okozzák.
Legfontosabb hatóanyaga a kéntartalmú alliin aminosav, ami szagtalan. Ebből keletkezik a gerezd felaprítása vagy szétrágása során az allicin, ami a fokhagyma tipikus, édeskés-olajos, enyhén égető szagát adja, s ami egy kéntartalmú illóolaj.

Ezenkívül megtalálhatók még az alábbi összetevők: kéntartalmú peptid származékok, B- és C-vitamin és flavonoidok.Szelén tartalma által kiváló antioxidáns.

A fokhagyma antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes) hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertőzések kezelésében használatos.
Az egyik legszélesebb spektrumú antibiotikum, mivel természetes, sosem fog rá    rezisztencia kialakulni.
A fokhagyma baktériumölő hatásának köszönhetően tisztítja a szervezetet. A Koch-féle tbc-bacilusokat az 1/1500 hígítású fokhagymakivonat megöli.

Tudjuk, hogy a fokhagymának parazitaellenes hatása is van. Igen jó féregűző hatású, a cérnagiliszta (Enterobius vermicularis) kiűzésében megfelelő kiegészítő gyógyszer.

Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, értágító, véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő (metíl-allil-triszulfid).

Értisztító hatása révén eltávolítja az erek faláról a lerakódásokat, tehát érelmeszesedés megelőzésére kiváló.

Rákellenes hatása is igazolt, úgy mint a gyomor-, bőr- és vastagbélrák esetén.
Enyhíti a menstruációs görcsöket.
Fokozza a szív teljesítőképességét.

Hagyma

Avöröshagyma tartalmaz kalciumot, foszfort, káliumot, jódot, szelént, nátriumot, magnéziumot, vasat, rezet, cinket, valamint megtalálható benne a B1, B2. B3, B5, B6 , C-vitamin, folsav , nikotinsav és biotin, flavonoidok is. Jellegzetes íze és illata az allilszulfidnak köszönhető, mely egyben baktériumölő hatással is rendelkezik.

Bővebben...

Káposzta

Tartalmaz folsavat, káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat, klórt, nátriumot, nagy mennyiségű A vitamint, B1 vitamin komplexet (tiamin), K-vitamint és U vitamint. 
Meg kell említeni a fitovegyületeket (glükozinolátok, izotiocianátok, indolok, ditiolok), az antioxidáns C- és E-vitamint, illetve a zöld és vörös fajták színét adó béta-karotint.

Bővebben...

Brokkoli

A brokkoliban található ásványi anyagok a kálium, a kalcium, a magnézium, a nátrium, a vas, a cink és a foszfor.
Vitaminjai a B1-, B2-, B6-,C- vitamin, a tokoferol (E-vitamin) és az A-vitamin provitaminja, a karotin is kimutatható.

Bővebben...

Uborka

A zöldség 90%-a víz, de magas a szilícium, foszfor, vas, kalcium, nátrium tartalma is, valamint szénhidrátokban, A1, B1, B2, B6, C vitaminokban is gazdag.
Káliumtartalma a veseműködést segíti.  A benne lévő rostok, kálium és magnézium pedig vérnyomásszabályozóként működnek. 

Bővebben...

Zöld tea

A zöld teát más néven szűzteának is nevezik, mert a legkevésbé van kezelve a feldolgozás ideje alatt. A zöld teát nem erjesztik, hanem  gőzölés, melegítés útján bontják le a tealevelekben megtalálható polifenol-oxidáz enzimet.

Bővebben...

Sárgarépa

Jelentős a magas bétakarotin-tartalma miatt, de ez a zöldség más karotinokban is bővelkedik (pl. alfa-karotin).
A karotin nem más, mint az A-vitamin elő-vitaminja.
A szervezet a béta-karotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át ,amely fontos a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából, de mivel zsírban oldódik, így könnyedén túladagolható.
Az A-vitamin hiányának az egyik legelső tünete a farkasvakság. A szem képtelen alkalmazkodni a gyenge fényhez, ha az ideghártya fény- és színérzékelő receptoraihoz szükséges retinol (A-vitamin) nincs jelen. 

A sárgarépa tartalmaz még kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A, B komplex, C, E, G és K vitaminokat.

A szájon át adott béta-karotin megfelelő mennyiségbne jelentősen növeli a fehérvérsejtek számát, aktivitását – különösen a T-sejtek számát, amelyek csökkenése jellemző pl. rákbetegségek, AIDS esetén.

Kutatások szerint napi két (20 dkg) nyers sárgarépa, a benne lévő oldható rostoknak köszönhetően átlagosan 11%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét.

 A nagymennyiségű kálium tartalma a vér savtalanítását segíti elő.
A vér savtalanítása elsősorban a máj működését segíti elő.
A nehéz fémek raktározása is a máj feladata. De ha le van terhelve a máj, a fémek a sejtek közé is bejuthatnak. A sárgarépa, és más klorofilles zöldség segít kivonni ezeket a fémeket, amelyek sok esetben a légzés által is bejuthatnak a szervezetünkbe. 

A gyökér tartalmaz még flavonoidokat és illóolajat is.

Paradicsom

A paradicsomban nagy mennyiségben található likopin, ez adja piros színét. A likopin egy természetes karotinoid anyag, mely kedvezően hat szervezetünk védekező rendszerére és segíti a szív, valamint az érrendszer egészséges működését.

Bővebben...

Fekete áfonya

Az édes, lédús áfonya gazdag pro-anthocyaninokban, ami a festékanyaga is a gyümölcsnek. Természetes lelőhelyén a Skandináv térségben nevét nagyon régóta a hosszú élettel és egészséggel párosítják.

Bővebben...

Szőlő

A Szőlőt tartják a gyümölcsök királynőjének. Színe világos vagy vörös, ami a benne levő polifenol festékanyagoknak köszönhető. Alacsony kalóriatartalmú, gazdag vitaminokban (C-vitamin, A-vitamin, B1-vitamin, B6-vitamin) és ásványi anyagokban (réz, vas, mangán). Ne keverjük más gyümölcsökkel, lehetőleg két étkezés között vagy étkezés előtt legalább fél órával fogyasszuk. Jellemző vegyületei a catechinek, az anthocyaninok és a resveratrol.

A resveratrolnak számtalan előnyös hatást tulajdonítanak: véd a koronária betegségek, a colon és prosztata rák ellen. Segít megelőzni a degeneratív idegrendszeri betegségek és az Alzheimer kialakulását. Csökkenti a stroke (agyvérzés) rizikóját.

Az anthocyaninok szintén fontos fitotápanyagok. Hatásai többek között: érvédő, daganatellenes, anti-allergén és gyulladáscsökkentő.

A catechinek szintén nagyon jelentős, természetes antioxidáns hatású vegyületek, fontos szerepet játszanak az erek állapotának megőrzésében, a gyulladásgátlásban, és a daganatok elleni prevencióban.

Narancs

Az ízletes és lédús narancs számtalan és változatos tápanyagok forrása. Alacsony kalóriatartalmú, nincs benne telített zsír, de gazdag rostokban és pektinben.

Bővebben...

Papaya

Az érett papaya több A-vitamint tartalmaz, mint a sárgarépa, több C-vitamint, mint a narancs és E-vitaminban is igen gazdag. Ezenkívül E-vitaminsavat, B-vitamin komplexet, kalciumot, vasat és majdnem az összes esszenciális aminosavat tartalmazza

Bővebben...

Ribizli

Savanykás ízét többek között különböző gyümölcs-és egyéb savaknak köszönheti. Kimutattak belőle almasavat, citromsavat, bórkősavat, borostyánkősavat, ecetsavat, oxálsavat, és még sorolhatnánk.

Bővebben...

Cseresznye

A cseresznye nagy mennyiségben tartalmaz C- és B-vitamint. A C-vitamin elősegíti a kollagén képződését is, ami szintén sokat számít bőrünk fiatalságának megőrzésében.

Bővebben...

Sárgabarack

Tartalmaz A-vitamint, béta-karotint, B17-vitamint, gazdag káliumban, kalciumot, foszfort, magas a C-vitamin tartalma és a benne lévő kénnek szerepe van jellegzetes savanykás édes ízének kialakításában.

Bővebben...

Alma

Gazdag ásványi anyagokban, mint a kálium, kalcium, cink, fluor, jód, szelén, ezek együttesen szükségesek az ellenálló immunrendszer kialakulásához.Tartalmaz még A vitamint, B-komplex vitaminokat, C-vitamint, fehérjét, rostanyagot, keményítőt, sókat, almasavat, cukrot,csersavat, valamint magas a vas, és a nátriumtartalma.

Bővebben...

Szamóca

A mangán tartalma segíti a zsírégetésért felelős enzimek, ezenkívül az anyagcserét serkentő pajzsmirigyhormonok termelődését. C-vitamin tartalma nagyon magas, több, mint a citromban.A bioaspirin tartalma csökkenti a gyulladást és fékezi a fájdalmat, ezenkívül segít leküzdeni a fejfájást és a migrént.

Bővebben...

Ananász

Antioxidáns hatású vegyületei közül legfontosabbak a polifenol szerkezetű, flavonoid vegyületek.Tartalmazza a bromelin nevű fehérjebontó enzimet, mely csak a friss ananászban található meg.

Bővebben...

Grapefruit

A grapefruit, más néven citrancs, a pomelo és a narancs hibridjeként alakult ki. A grapefruit kesernyés ízét a Naringin-Glikozidnak köszönheti.  
Nagy mennyiségben tartalmaz C vitamint, illetve káliumot, kalciumot, és foszfort, míg kisebb mennyiségben B, E és K vitaminokat, biotint, inozitot és többféle ásványi anyagot is.

Bővebben...

Kérdezze Gyógyszerész szakértőnket  szakmai kérdésekben!


captcha
Created with BreezingForms Lite - Get BreezingForms Full Version!

Rendelje meg webshopunkban!

Weblapunk a felhasználói élmény fokozására sütiket használ.
Ok