slider not found: 5
  • Vitalkid
  • Nem eszik a gyermekem zöldséget, gyümölcsöt
  • Zöldség, gyümölcs enciklopédia
  • Fitotápanyagok
  • Az egészséges gyerek
  • Gyereksarok

Glükozinolátok

Glükózból származó, kén és nitrogén tartalmú szerves vegyületek. Jelenleg mintegy 120 különböző glükozinolát vegyület ismert. Kétség kívül a glükozinolát az ízek királya minden fitonutriens közül, jellegzetes csípős-kesernyés ízt kölcsönöz a fejes káposztának, a kelbimbónak és a tormának.

Bővebben...

Flavonoidok

A jelenlegi ismereteink szerint nagyon fontos szerepet játszanak az egészségünk megőrzésében és a betegségmegelőzésben. Az összes flavonoid mennyiség összehasonlítása (150 növény - öt leggyakrabban előforduló flavonoidvegyület: kvercetin, a miricetin , az apigenin, a kempferol és a luteolin) alapján a hagymafélék, a spenót, a zeller, különböző lencsefélék... a leggazdagabb forrásaink.

Bővebben...

Polifenolok

A polifenolok olyan természetes vegyületek, amelyek nagy mennyiségben fordulnak elő bizonyos fajta gyümölcsökben: vörös áfonya, kék áfonya, tőzegáfonya, szőlő, citrus fajták (narancs, citrom, lime, grapefruit), a teafűben, extra szűz olíva olajban, fekete csokoládéban, stb

Bővebben...

Karotinoidok

A karotinoidok-a természet festékgyárai: A karotinoidok antioxidánsok, amelyek a növények pigmentjeként kétszeres szolgálatot tesznek. A béta-karotin például sárgává festi a répát, a likopin pedig pirosra a paradicsomot. Színük lehetetlenné teszi, hogy a nap bizonyos sugarait elnyeljék, megakadályozva ezzel a fény keltette szabad gyökök szaporodását.

Bővebben...

Színkalauz fitotápanyagokhoz

A narancssárga és a sötétsárga szín a béta-karotint jelöli. Minél sötétebb a szín, annál több béta-karotint tartalmaz az adott élelmiszer. A sárgarépa, az édesburgonya, a sárgabarack, a sütőtök, a mangó, a papaya és a sárgadinnye mind-mind tartalmaznak béta-karotint, amely segít a szervezetnek a szabadgyökök lekötésében, és csökkenti a rákbetegségek kockázatát.

Bővebben...

A fitotápanyagokról általában

A növények fitotápanyagokat termelnek, hogy megvédjék magukat a vírusok, baktériumok, gombák, rovarok, aszály és a nap ellen. A fitotápanyagok gyakran a növényi élelmiszerek természetes színéért és ízéért is felelősek. Több száz olyan növényi táplálék van, amely ezen anyagok miatt előnyös egészségünkre nézve.

Bővebben...

Kérdezze Gyógyszerész szakértőnket  szakmai kérdésekben!


captcha
Created with BreezingForms Lite - Get BreezingForms Full Version!

Rendelje meg webshopunkban!

Weblapunk a felhasználói élmény fokozására sütiket használ.
Ok