
Az olajbogyó, a benne lévő egyszerű zsírsavaknak köszönhetően, jótékony hatása van koleszterinre.
A-, C-, D-, E-vitamin- és béta-karotin-tartalmának köszönhetően fontos antioxidáns-forrás, így lassítja az öregedést.
Az olajbogyó héjában található maslin sav bizonyítottan képes beindítani vastagbélrák esetén a sejthalált a tumor sejtekben, de az emlőrák gyógyításában is ettől remélnek áttörést.
70-80%-ban tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavésztereket, valamint nyomokban fitoszterint és lecitint is.
Nyugtató hatású anyagok is találhatók benne, melyek stressz esetén jó hatással lehetnek szervezetünkre.
Jót tesz a májnak, a bélrendszernek és az izmoknak, megkönnyíti a szív munkáját.
Az olívaolaj a szervezet számára esszenciális telítetlen zsírsavakat tartalmaz, linolsavat, linolénsavat és arachidonsavat. (F-vitaminnak is nevezik ezeket a zsírsavakat).
Másodlagos növényi anyagai a polifenolok és a tokoferolok.
Könnyen emészthető, gyomorsavcsökkentő hatású, emellett gyulladáscsökkentő, antitrombotikus, vérnyomáscsökkentő és értágító hatással rendelkezik.
Az olívabogyógyógyítja a reumát, a cukorbetegséget, és javítja az ellenálló képességet is.