A Szőlőt tartják a gyümölcsök királynőjének. Színe világos vagy vörös, ami a benne levő polifenol festékanyagoknak köszönhető. Alacsony kalóriatartalmú, gazdag vitaminokban (C-vitamin, A-vitamin, B1-vitamin, B6-vitamin) és ásványi anyagokban (réz, vas, mangán). Ne keverjük más gyümölcsökkel, lehetőleg két étkezés között vagy étkezés előtt legalább fél órával fogyasszuk. Jellemző vegyületei a catechinek, az anthocyaninok és a resveratrol.
A resveratrolnak számtalan előnyös hatást tulajdonítanak: véd a koronária betegségek, a colon és prosztata rák ellen. Segít megelőzni a degeneratív idegrendszeri betegségek és az Alzheimer kialakulását. Csökkenti a stroke (agyvérzés) rizikóját.
Az anthocyaninok szintén fontos fitotápanyagok. Hatásai többek között: érvédő, daganatellenes, anti-allergén és gyulladáscsökkentő.
A catechinek szintén nagyon jelentős, természetes antioxidáns hatású vegyületek, fontos szerepet játszanak az erek állapotának megőrzésében, a gyulladásgátlásban, és a daganatok elleni prevencióban.