
A fokhagyma jellegzetes, intenzív szagát kéntartalmú vegyületek, a (di)allil-szulfidok okozzák.
Legfontosabb hatóanyaga a kéntartalmú alliin aminosav, ami szagtalan. Ebből keletkezik a gerezd felaprítása vagy szétrágása során az allicin, ami a fokhagyma tipikus, édeskés-olajos, enyhén égető szagát adja, s ami egy kéntartalmú illóolaj.
Ezenkívül megtalálhatók még az alábbi összetevők: kéntartalmú peptid származékok, B- és C-vitamin és flavonoidok.Szelén tartalma által kiváló antioxidáns.
A fokhagyma antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes) hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertőzések kezelésében használatos.
Az egyik legszélesebb spektrumú antibiotikum, mivel természetes, sosem fog rá rezisztencia kialakulni.
A fokhagyma baktériumölő hatásának köszönhetően tisztítja a szervezetet. A Koch-féle tbc-bacilusokat az 1/1500 hígítású fokhagymakivonat megöli.
Tudjuk, hogy a fokhagymának parazitaellenes hatása is van. Igen jó féregűző hatású, a cérnagiliszta (Enterobius vermicularis) kiűzésében megfelelő kiegészítő gyógyszer.
Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, értágító, véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő (metíl-allil-triszulfid).
Értisztító hatása révén eltávolítja az erek faláról a lerakódásokat, tehát érelmeszesedés megelőzésére kiváló.
Rákellenes hatása is igazolt, úgy mint a gyomor-, bőr- és vastagbélrák esetén.
Enyhíti a menstruációs görcsöket.
Fokozza a szív teljesítőképességét.