
A zöld teát más néven szűzteának is nevezik, mert a legkevésbé van kezelve a feldolgozás ideje alatt. A zöld teát nem erjesztik, hanem gőzölés, melegítés útján bontják le a tealevelekben megtalálható polifenol-oxidáz enzimet.
A daganatos betegségek megelőzésében is nagy jelentőséget tulajdonítanak, a benne lévő epigallocatechin-gallátnak (EGCG), mely a polifenolok családjába tartozik.
Antioxidáns hatású vegyületei közül legfontosabbak a polifenol szerkezetű, flavonoid vegyületek.
Tartalmaz egy, a polifenolok csoportjába tartozó, katekhin nevű vegyületet, amely antikarcinogén hatású, csökkenti a szív megbetegedésének lehetőségét, rákellenes, és visszaszorítja a fertőzésekre való hajlamot, távol tartja a meghűlést, a felfázást és az influenzát.
A katekhin napozókrémbe vagy testápolóba keverve megakadályozza bizonyos bőrrákfajták kialakulását.
Segíti a vércukor regulációját, antidiabetikus hatással rendelkezik, cukorbetegeknek javallott a fogyasztása.
Kiválóan normalizálja az emésztést, rendezi a bélműködést, kedvezően befolyásolja a magas vérnyomást, a koleszterin anyagcserét, ennek köszönheti infarktusellenes hatását. Továbbá alkalmas az agyvérzés és az érelmeszesedés megelőzésére.
C-vitamint a citromhoz hasonló mennyiségben tartalmaz, valamint igen magas arányban tartalmazza a B-vitamin féléket is.
Vizelethajtó, aminek méregtelenítő tulajdonságait köszönheti. Ezen kívül éberségnövelő, lecsökkenti az alvásszükségletet, kondícióban tartja az elmét, látásjavító, megőrzi a szemgolyó nedvességtartalmát és fiatalságát.
Az antibakteriális hatással rendelkező zöld tea magas fluorid tartalmának köszönhetően erősíti a fogakat és megakadályozza a fogszuvasodást.