
Az érett papaya több A-vitamint tartalmaz, mint a sárgarépa, több C-vitamint, mint a narancs és E-vitaminban is igen gazdag. Ezenkívül E-vitaminsavat, B-vitamin komplexet, kalciumot, vasat és majdnem az összes esszenciális aminosavat tartalmazza
, melyek közül az argininnek, az ondótermelésben és a vér tisztasásának fenntartásában van fontos szerepe, valamint befolyásolja az emberi növekedési hormon termelését is.Ezt a hormont a hipofízis állítja elő és közvetlenül felelős a DNS és az RNS válaszreakciókért. Az arginin magasabb szintje növeli az izomtónust és csökkenti a szervezetben a zsírfelhalmozódást.
Leve savanykás ízű, kívülről zöld színű, belülről narancssárgás színű, fekete magokkal a közepén.
A papayában található papain enzim egy proteáz, tehát fehérjebontó enzim, mely a pepszint és a pankreatint meghaladó mértékben segít a különféle húsokat és egyéb fehérjetartalmú ételeinket megemészteni.
A papaya, fehérjebontó enzimei belülről hatnak a ráncok ellen is.
A magok gyulladáscsökkentő, féreghajtó és fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek, valamint sikeresen alkalmazhatók gyomorproblémák és gombás fertőzések esetén
A leveleket szívnyugtatóként, fájdalomcsillapítóként és hasfájáscsillapítóként alkalmazzák
A gyökereknek fájdalomcsillapító és féreghajtó hatásuk van.