
A zöldség 90%-a víz, de magas a szilícium, foszfor, vas, kalcium, nátrium tartalma is, valamint szénhidrátokban, A1, B1, B2, B6, C vitaminokban is gazdag.
Káliumtartalma a veseműködést segíti. A benne lévő rostok, kálium és magnézium pedig vérnyomásszabályozóként működnek.
A magas víz- és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően az uborka alapzöldség a fogyni vágyóknak, egyúttal kipucolja a szervezetből a méreganyagokat is.
A benne található secoisolariciresinol, lariciresinol és pinoresinolnak köszönhetően csökkenti például a petefészek, emlő, prosztata és a méhrák kockázatát.
Az uborka tartalmazza azt a hormont, ami mindenképp szükséges a hasnyálmirigy sejtjeinek inzulintermeléséhez, ez pedig nagyon fontos a cukorbetegeknek.
Emellett steroltartalma miatt a szakértők szerint csökkenti a koleszterinszintet.
Tartalmaz még silica-t, mely erősebbé teszi a hajat és a körmöket, ehhez még hozzájárul az uborka kéntartalma, amelyek együttesen gyorsítják a haj növekedését.
Szilícium-dioxid-tartalma miatt erősíti a kötőszöveteket.
Az uborka kiemelten lúgosító hatású növény, segít helyreállítani a szervezet pH-értékét, illetve hatásos gyomorégés esetén is.