Az édes, lédús áfonya gazdag pro-anthocyaninokban, ami a festékanyaga is a gyümölcsnek. Természetes lelőhelyén a Skandináv térségben nevét nagyon régóta a hosszú élettel és egészséggel párosítják.
Alacsony a kalóriatartalma (57Kcal/100g), és az egyik legmagasabb antioxidáns értékkel rendelkezik, 100g gyümölcs ORAC értéke 5562TE. Híres történet, hogy a Brit pilóták az éjszakai bevetések előtt rendszeresen fogyasztották, hogy látásuk még tökéletesebb legyen. Vitamin (C-vitamin, A-vitamin, E-vitamin, B- vitaminok) és ásványi anyag (cink, vas, mangán, réz, kálium) tartalma is jelentős.
Hatóanyagai ellenállóvá teszik a bélnyálkahártyát, és nagyon jó hatású gyomorfekély és fogínygyulladás eseten.
Pro-anthocyanin és flavonoid tartalma segít a káros oxidatív gyökök semlegesítésében és ezért protektív hatása van az öregedés, a degeneratív gyulladásos illetve a daganatos megbetegedésekkel szemben.
Nagyon jó vérhígító, a kapilláris keringést jelentősen tudja javítani és klorogénsav tartalmának köszönhetően jól alkalmazható II-es típusú cukorbetegségek kiegészítő kezelésében is.