
Antioxidáns hatású vegyületei közül legfontosabbak a polifenol szerkezetű, flavonoid vegyületek.Tartalmazza a bromelin nevű fehérjebontó enzimet, mely csak a friss ananászban található meg.
A gyulladás- és ödémacsökkentő hatással is rendelkező bromelint, rheumatoid arthritis, illetve akut posztoperatív és poszttraumás duzzanatok kezelésében terápiásan alkalmazzák. Fibrinogén gátló hatása miatt pedig a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében lehet szerepe.
Ezenkívül jó emésztést serkentő, ajánlják még hasnyálmirigy- és bőrproblémák, súlyfelesleg, tüdőgyulladás, meghűlés, köszvény, isiász, ínysorvadás, vérszegénység esetén is.
Csökkenti a vér savtartalmát, így segíti a szervezet sav-bázis egyensúlyának megőrzését, helyreállítását.
Láz esetén ajánlott az ananász levének fogyasztása.