Az azparágusz - másnéven a spárga – szárát jól emészthető rostok alkotják.
A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-, K-vitaminban, folsavban gazdagok. Kalóriatartalma csekély, miután a hajtások nagy része, 93-95 százaléka víz.
Nagy mennyiséget tartalmaz a fent leírtakon kívül az aszparagin nevű savból, ezért már önmagában kitűnő vértisztító, lúgosító. Az aszparagin (a-amino-borostyánkősav-amid) fehérjealkotó aminosav.
Tartalmaz még kalciumot, foszfort, mangánt, vasat, nátriumot, sok káliumot, ónt, szilíciumot, molibdént.
A B vitaminban található riboflavin pedig a körmök és hajunk szépségéhez járulhat hozzá.
Kiemelkedő cinktartalmának köszönhetően erősíti a kötőszövetek és az erek falát, serkenti az agy működését. Kifejezetten kevés benne a cukor.
Elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert, vízhajtóként áttételesen a szívet tehermentesítve a keringésre is jótékony hatással van. Ugyancsak vízhajtó tulajdonságával van összefüggésben, hogy segíti a szervezet méregtelenítését és vérünket is tisztítja.
Szárított porát fogfájás kezelésére is használták. Kedvezően hat a belső elválasztású mirigyek működésére, és enyhe hashajtó hatású.
Fogyasztása kismamáknak különösen ajánlott, mivel segít megakadályozni a születési rendellenességek kialakulását, többek között például a velőcső elzáródását.