
A paradicsomban nagy mennyiségben található likopin, ez adja piros színét. A likopin egy természetes karotinoid anyag, mely kedvezően hat szervezetünk védekező rendszerére és segíti a szív, valamint az érrendszer egészséges működését.
A likopinban gazdag étrend csökkenti a prosztatarák, hasnyálmirigy és a nyakon kialakuló rákfajták megjelenésének kockázatát.
A lédús gyümölcs magas cukor és C- vitamintartalmú, rendkívül egészséges.
Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. A paradicsom C-vitamint,sokféle B vitamint, karotint, E-vitamint tartalmaz. Ásványi anyagtartalma közül a kálium, magnézium, kalcium, nátrium melyek hozzájárulnak a szervezet jó sav-bázis egyensúlyához. Tartalmaz szolaninon és egy tomatin nevű, mikrobaölő hatású vegyületet is.
A paradicsomnak szerpe van a rákmegelőzésben, a benne található likopén nevű, antioxidáns hatásáról ismert karotinoid révén.
A paradicsom fogyasztása csökkenti a reumás és ízületi fájdalmakat. Különösen ajánlott köszvény, valamint különféle gyulladásos megbetegedések esetén.
Tartalmaz némi oxálsavat, de az emésztés serkentéséhez hozzájárul más savtartalma is. Részt vesz továbbá magában az emésztési folyamatban, segíti és csökkenti a gyomorsavtúltengést.
Magas víztartalma megelőzi a vér besűrűsödését és oltja a szomjúságot.