
Gazdag ásványi anyagokban, mint a kálium, kalcium, cink, fluor, jód, szelén, ezek együttesen szükségesek az ellenálló immunrendszer kialakulásához.Tartalmaz még A vitamint, B-komplex vitaminokat, C-vitamint, fehérjét, rostanyagot, keményítőt, sókat, almasavat, cukrot,csersavat, valamint magas a vas, és a nátriumtartalma.
Magas foszfor tartalmának köszönhetően sokat segíthet főleg azoknak,
akik szellemi munkát végeznek, vagy gyenge az idegzetük.
Az almában található fenolos vegyületek megakadályozzák, hogy rossz koleszterin kerüljön a szervezetbe, és megszilárduljon az érfalakon.
A piros alma egy antioxidáns hatású kvercetin nevű anyagot tartalmaz. A legújabb tanulmányok szerint, a kvercetin erősíti az immunrendszert.
Az almában előforduló fő antioxidánsok főleg az alma héjában vannak jelen: quercetin glycosid, a phloretin glycosid, a chlorogénsav és az epicatechin.
Mivel az alma gazdag kaliumban, ásványi anyagban, segít a vérnyomás szabályozásában és csökkenti a stroke kockázatát.
Az almában található fitokemikáliák, mint a flavonoidok, és a fenol segít enyhíteni a gyulladást a légutakban, ennek főként az asztmában van fontos jelentősége.
A phloridzin nevű flavonoid, véd a csontritkulás ellen, és növeli a csontsűrűséget. A gyümölcs gazdag bórban, mely szintén erősíti a csontokat.
Rosttartalmának egyharmadát a pektin adja, mely javítja az anyagcserét, savtartalma pedig a bélmozgást serkentve kedvez az emésztési folyamatoknak,segít enyhíteni a hasmenést, csökkentheti a vér koleszterinszintjét,megköti a vastagbélben a rákkeltő anyagokat, ezért gátolhatja a bélrák kialakulását. Segít a szervezetből kiüríteni az ólmot, a higanyt és más mérgező nehézfémeket.
Gyógyítja a reumát, a köszvényt, mivel sói oldják a húgyköveket.
Az alma, mint gyümölcs, savas ugyan, de mégis a szervezetet lúgosítja.